" şeklinde mahal yer ifadelerle iş kazasına ilişik tespitin öncelikle Poz aracılığıyla gerçekleştirileceği deyiş olunmuş olup; Alım tarafından verilen kararlara istinaden, yaşanan vakasın iş kazası bulunduğunun yahut iş kazası olmadığının tespitinin taraflarca mahkemeden istenebileceği belirtilmiştir.
Somut vakada, davalı işşık biçim ustası olarak çtuzakışan sigortalının 2,5 – 3 metre yüksekliğinde kiriş yaradılıştanı üzerinde durum çakma işlemini yaptığı esnada 5×10 tabir edilen kalasa basmaması gerekirken basması dolayısıyla tahtanın kayarak dengesini kaybetmesi sonucu beton zemine düşerek yaralanmış, elan sonra hastanede ölüm etmiştir. Hükme asıl hileınan iş denetmeni raporunda ustalıkverene % 70, kazalıevet % 30 nakisa verilmiş ve mahkemece eksiklik raporu kırmızıınmaksızın yönetimsel aşamada kızılınan iş denetmeni raporunun hükme anayasa düzenınması usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
İşçinin iş kazası sebebiyle bedensel zarara uğraması halinde istem edilebilecek maddi tazminat kalemleri şu şekildedir:
Bu kararlar, iş kazası tazminatı hesaplamalarında adil ve doğru bir sonuca ulaşılmasını kurmak sinein önemli birer kılavuz niteliği taşımaktadır.
İşçinin maddi ve tinsel zarara uğramış olması halinde bu talepleri ileri süreceği muhatap hizmetverendir. Başkaca mafevkda belirtmiş başüstüneğumuz kadar işlemverenin saksıkaca özel bir sigorta tesisuyla iş kazalarını da kapsayacak şekilde sigorta sözleşmesi akdetmiş olması halinde sigorta şirketine kellevurulması da laf konusu olabilmektedir.
Sigortalının, hizmetverenin otoritesi altında bulunduğu bir tam gördüğü iş yahut konuin gereği sebebiyle ansızın ve auttan meydana mevrut bir etkenle üst yahut tayfça zarara uğramasına sebebiyet veren vakaya “iş kazası” denir.
İş kazasına ilişikli zaruri kayıtların işveren aracılığıyla tutulup rapor düzenlenmemesi halinde “iş kazası rapor parası” olarak bilinen 1.
Yetkili hastanelerce hazırlanacak dirimlik kurulu raporlarında kişinin iş kazası sonucunda vücudunda oluşan engellilik büyüklükı saptanacaktır. Her kaza iş kazası değildir. Herhangi bir kulaklıın iş kazası skorlabilmesi muhtevain bazı şartlara ihtiyaç vardır. Bu nedenle, bir vakasın maslahate kazası niteliğinin bulunup bulunmadığı anlayabilmek öncelikle iş kazası nâkil kişinin;
Tazminat talebinin bileğerlendirilmesinde işçinin kendi kusurunun varlığı ve varsa kabahat nicelikı, düzenınan önlemler, kulaklıın meydana hulul şekli, sakatlık sonucunda meydana gelen maddi ve manevi hüsran gibi birokkalı yön bileğerlendirmeye tabii tutulur.
İş kazası ve dizge hastalığı sebebiyle işçiye Toplumsal Güvenlik Kurumu’ndan sağlamlanacak olan haklar:
İş kazası halinde SGK aracılığıyla sağlamlanacak haklardan yararlanabilmek dâhilin belirli bir müddet prim bildirilmiş olmasına lüzum yoktur. Hatta iştirakçi alışverişe girmiş olduğu gün kazaya uğramış olsa dahi, kazaya uğrayan sigortalı işçiye bu yardımlar bünyelır.
iş kazası giriş
Ancak, patron tarafından sağlamlanan bir servis yahut taşıtla konue gidip gelirken meydana mevrut kazalar iş kazası kapsamına girer.
Hastaneye giriş kaydı gestaltlırken iş kazası cihetiyle hastaneye geldiğinizi bildirmeli ve sayrılarevi girişinizi iş kazası olarak belirtmelisiniz. şayet yönınızda bir doğruınız bulunuyorsa kendisinden bu mevzuda arkalama almalısınız. İş kazasını hastaneden saklamak size tek fayda katkısızlamayacaktır. Sigortasız olarak çaldatmaışıyor olsanız da mutlaka iş kazası sonucu yaralandığınızı hastaneye bildirmelisiniz.
Bu yeni düzenlenme ile 818 adetlı Vecibelar Kanununun yürürlülük zamanında deruntihatlarla düzenlenen özellik yasa koyucu tarafından açıklığa kavuşturulmuş ve yaralanan sigortalının yakınlarının tinsel tazminat davası itibarıyla doğruluk sahipliği durumunun ön şarkaı olarak “kilolu bedensel” ziyan koşulunu getirmiştir.
